‘De menselijke maat moet terug in overheidscommunicatie!’. Dat hebben we nog al eens gehoord de afgelopen jaren. In toeslagen affaires, in verkiezingscampagnes, in onderzoeken. Thuis aan tafel als er een ingewikkelde belastingbrief op de mat valt.
En het is waar natuurlijk. Daar zijn we het allemaal vrij roerend over eens.
De menselijke maat
Alleen, wat is dat dan, de menselijke maat? En hoe werkt ie?
Nou, het begint wat mij betreft met een gedachtenexperiment: praat tegen een mens als een mens. Dus niet zoals het logisch voelt in totale stilte vanachter je laptop. Maar zoals je het zou zeggen wanneer je een kop koffie met iemand drinkt aan tafel. Schrijf hoe je praat. En dan niet met je baas op wie je indruk wil maken, maar met je buurjongen van tien die het wil snappen.
Dat betekent allerlei dingen die makkelijk klinken, maar dat niet zijn. Zoals jargon weglaten, de oorlog verklaren aan passieve werkwoorden, zinnen genadeloos halveren en je verplaatsen in een ander.
maatschappelijke animaties
En het helpt om zaken beeldend te maken. Daar gaat het brein nou eenmaal lekker op. Bijvoorbeeld via een laagdrempelige animatie. Geschreven in gewone mensen taal. Met bewegende beelden die het verhaal kracht bijzetten en de boodschap ondersteunen. Zo kan het brein het verhaal onthouden en het met een beetje geluk, een dag later perfect reproduceren aan de buurman.
Zo zou je kunnen beginnen. Door in gedachte achter die laptop vandaan te kruipen. En bereid te zijn om met een been in iemand anders zijn leefwereld te gaan staan. En te voelen hoe je dan met iemand praat.
Specialisatie
Animatiestudio Fris is gespecialiseerd in animaties voor overheden en maatschappelijke organisaties. Waarom?
- Wij vinden het extra leuk om te werken voor organisaties die een maatschappelijke missie hebben. Organisaties die bezig zijn met het beter maken van de wereld om hen heen. En dan kun je dat maar beter uitspreken. Want als je twee partijen bij elkaar brengt met een gezamenlijke passie krijg je 1+1=3.
- Wij zijn goed in het vertalen van veel, complexe of saaie informatie naar een helder, laagdrempelig Jip en Janneke verhaal. Een verhaal dat iedereen begrijpt en kan doorvertellen.
- We hebben veel ervaring met maatschappelijke projecten. We werken samen met grote overheidsinstanties en kleine maatschappelijke organisaties. Wij snappen daardoor dat processen soms complex zijn.