Wat is een whiteboard animatie?

Dé animatie bestaat niet. Er zijn zoveel verschillende stijlen en manieren van animeren. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Een van de stijlen waar je voor kunt kiezen, is een whiteboard animatie. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Wat is een whiteboard animatie?

Een whiteboard animatie, ook wel bekend als een “whiteboard video” of “handgetekende animatie”, is een specifiek type animatievideo waarin het lijkt alsof tekeningen op een wit bord worden gemaakt terwijl je ze bekijkt. Deze video’s zijn meestal voorzien van een voice-over die de kijker door het verhaal, de uitleg of de presentatie leidt.

Time-lapse-effect

In een whiteboard animatie wordt de video opgebouwd door middel van een time-lapse-effect, waarbij de tekeningen stap voor stap verschijnen alsof ze ter plekke worden gemaakt. Het begint meestal met een leeg wit bord of een leeg vel papier, waarop de tekeningen in realtime worden getekend. Vaak wordt een zwarte stift gebruikt voor de tekeningen, waardoor het lijkt alsof ze rechtstreeks op het bord worden geschetst.

Alleen hoeft een whiteboard animatie niet wit te zijn

Het klassieke beeld is dus dat een zwarte stift die tekent op een witte achtergrond. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt spelen met veel verschillende kleuren en vormen, zodat de video perfect bij je huisstijl past. Dat zie je ook in de video hierboven. Het leuke is dat je met gekleurde contrasten dingen er echt uit kan laten springen. 

Sturen van de aandacht

Daarnaast wordt je als kijker als het ware meegenomen in het animatieproces. Je hebt een beetje het gevoel alsof je bij het maken bent. En je aandacht wordt heel gericht gestuurd naar dat wat getekend wordt. Je kunt de kijkrichting van de toeschouwer dus nog beter sturen dan bij andere animatievormen.

Waarom kiezen voor een whiteboard animatie?

Omdat je de kijker zo aan de hand neemt via het tekenproces, is het misschien wel de meest duidelijk animatievorm die er is. Een whiteboard animatie leent zich bij uitstek goed voor het uitleggen van wat ingewikkelde of saaie dingen. Maar bijvoorbeeld ook voor het speels verpakken van de kernboodschap van jouw bedrijf.

Waar gebruik je en whiteboard animatie allemaal voor?

Je kunt deze animaties dus heel breed inzetten. Ze hebben een speelse feel en kunnen gebruikt worden voor allerlei zaken. Zo worden whiteboard animaties veel ingezet voor educatieve doeleinden, zakelijke presentaties, uitlegvideo’s, tutorials en marketingcampagnes.

Meer weten?

Over hoe het werkt om een animatievideo te lange maken?

Kijk dan hier. En in deze video leggen we uit hoe het werkt om bij Animatiestudio Fris een whiteboard animatie te laten maken. 

Waarom een animatievideo?

Of vraag je je af of een animatie überhaupt de beste manier is om jouw boodschap over te brengen. Lees dan hier verder (link naar blog ‘hoe het werkt’). Of kijk deze video:

PORTFOLIO

Kijk hier andere video’s die we voor klanten maakten: