Whiteboard animaties 2.0: breng je animatievideo tot leven in een color-board animatie!

Allemaal kennen we de hand die stap voor stap de inhoud van een whiteboard animatievideo voor ons uittekent. Een hand die onze aandacht in een scene langzaam stuurt van teksten naar figuren en andersom. Die ons precies laat zien waar we op welk moment naar moeten kijken om het verhaal te snappen. 

Die ene zwarte stift is een krachtig middel om onze aandacht vast te houden en te sturen. Maar er kan meer. Want die stift is van oudsher zwart en de achtergrond wit. Duidelijk, want veel contrast. Maar ook een beetje saai. En niet optimaal. De meest effectieve whiteboard-animatie vraagt om kleur. Niet alleen voor een vrolijke uitstraling. Maar als onmisbaar wapen voor je boodschap.

whiteboard animatie met kleur animatiestudio Fris

5 effectieve manieren om kleur in te zetten in een whiteboard-animatie

  • 1 Vertrouwd gevoel via huisstijl kleuren

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende argument. Maar een zwart-wit animatie doet geen recht aan een huisstijl. Gebruik altijd de kleuren die bij jouw huisstijl passen om de video in te laten blenden bij al je andere vormgeving en content.


Mensen geven de voorkeur aan het vertrouwde. Het is een basaal feit van de menselijke psychologie. Het toevoegen van kleur aan je video’s kan vertrouwde opbjecten doen opvallen. En wanneer je je merk associeert met bekende objecten, kleuren of logo’s, help je de kijker zich comfortabeler te voelen bij je bedrijf en je boodschap.

  • 2 Subtiel sturen van de aandacht

De tekenende hand bepaalt grotendeels waar je je aandacht op focust. Het is oprecht moeilijk om als publiek ergens anders naar te kijken dan naar hetgeen er op dat moment getekend wordt. Maar binnen de scene kun je wel subtiel hiërarchie scheppen tussen elementen met kleur. Omdat er meer contrast ontstaat. 

Het is voor je brein prettig om direct aan te voelen wat tot de achtergrond behoort en wat niet. Als je de achtergrond rustig in dezelfde gekleurde tint houdt, weet je brein meteen waar het op moet focussen. Ook kun je gekleurde figuren van het beeld af laten spatten of bepaalde elementen naar voren laten komen door een steeds terugkomende themakleur.

  • 3 Stemming en emotie

Je kunt kleuren gebruiken om emoties op te roepen bij de kijker. Zwart-wit beelden zijn logischerwijs meer gestript van emotie. Kleuren kunnen heel goed de sfeer van een scene bevestigen. Een kantoorscene met een lichtblauwe achtergrond geeft bijvoorbeeld een gevoel van orde en overzicht op de werkplek, terwijl een felrode achtergrond een gevoel van stress en gejaagdheid kan creëren.

Whiteboard animatie met kleur animatiestudio Fris animatievideo

  • 4 Kleur kan de actie versterken in de animatievideo

De magie van de whiteboard-video’s is dat ze niet echt veel bewegen, maar toch dynamisch voelen. Terwijl de hand tekent en de lijnen zich vormen tot herkenbare figuren, krijgen kijkers de illusie van beweging. 

Kleur kan dit effect versterken. Terwijl de zwart-wit illustratie wordt ingekleurd, kan de transformatie het verhaal en de actie ondersteunen.

  • 5 Tekst tot leven brengen

Je wil in een animatie de hoeveelheid tekst tot een minimum beperken. Maar als er belangrijke woorden of teksten zijn voor je boodschap die niet aan je video mogen ontbreken, moet je ze er wel uit laten springen. Als je wil dat woorden extra in het geheugen van de kijken blijven hangen, kun je ze het beste tot leven brengen met kleur.

Door bepaalde woorden eruit te laten springen via kleur en formaat, blijft de boodschap ervan velen malen beter hangen. 

Lees hier meer over whiteboard-animaties en hier meer over hoe animatiestudio Fris jou kan helpen met het maken van een prachtige op maat gemaakte animatievideo.