2 redenen waarom je een geweldig instructiefilmpje wil laten animeren

Waarom is een animatievideo de perfecte manier om een instructiefilmpje vorm te geven? In deze blog leggen we het uit. 

Heb jij ooit met veel plezier een Ikea handleiding gelezen? Heb jij ooit staan popelen om te lezen hoe je een subsidietraject nou precies doorloopt? Of een protocol gelezen over wanneer handen wassen nodig is? Misschien. Maar de kans is groot van niet. Als je hersenen een tekst moeten lezen en ondertussen de stappen die erin staan actief moeten onthouden, kost dat veel energie. Het vereist focus. En dat is makkelijk als je warm wordt van het onderwerp. Maar als de materie saai of complex is, valt het niet mee. Een geanimeerd instructiefilmpje biedt de oplossing. En wel om twee redenen. 

We onthouden beelden het beste

We zijn als mensen veel beter in staat om beeld en geluid te verwerken dan tekst. Dat blijkt uit onderzoek. Beelden blijven velen malen beter plakken in onze hersenpan. We verwerken ze sneller en onthouden ze beter. 

Als mensen informatie tot zich nemen, weten ze daar drie dagen later gemiddeld nog maar tien procent van. Maar als er een relevante afbeelding bij staat, herinneren ze zich drie dagen later nog 65% van het verhaal. Maar liefst de helft van onze hersenen is op visuele verwerking gericht. Niet voor niks staren we in de bioscoop, in een tijd waarin we voortdurend afgeleid worden, moeiteloos twee uur met volle aandacht naar een scherm.

Dat heeft overigens ook met een andere component te maken; de kracht van het verhaal. 

De kracht van het verhaal

Niet alleen beelden onthouden we beter, ook verhalen slaan we uitstekend op. In de prehistorie was dat essentieel, omdat er verder geen middelen waren om generatie op generatie belangrijke informatie te bewaren. Maar die skill hebben onze hersenen tot op de dag van vandaag behouden. 

Allemaal vertellen we de hele dag verhalen. Aan onze collega’s bij de koffieautomaat, als we thuis vertellen hoe onze dag geweest is en wanneer we aan een vriend vertellen over onze jeugd. We ordenen ons leven aan de hand van verhalen. En zijn zo in staat dingen door te vertellen. 

Waarom je een instructiefilmpje wil laten animeren

Een beetje entertainment kan geen kwaad

Tot slot kan animatie ook een element van plezier en entertainment toevoegen aan instructiefilmpjes. Door het gebruik van levendige personages, humor en een aantrekkelijke visuele stijl, kunnen animaties de aandacht van de kijkers vasthouden en de leerervaring leuker en boeiender maken. Dit vergroot de betrokkenheid en maakt het leerproces effectiever.

Hoe maak je een dan een instructiefilmpje?

Wanneer je een instructieboodschap wil overbrengen, kun je slim gebruik maken van die twee componenten via een geanimeerd instructiefilmpje. Het begint met het schrijven van een helder, doelgericht en simpel script. Je verpakt jouw instructies op een slimme manier in verhaalvorm, zodat het voor de kijker makkelijker is de boodschap op te slaan en door te vertellen.

Vervolgens animeer je bij het verhaal mooie, vlotte beelden die de boodschap perfect ondersteunen. Op die manier maak je het de hersenen gemakkelijk om de instructies te verwerken en te onthouden. 

Waarom je een instructiefilmpje wil laten animeren

Hulp van Animatiestudio Fris bij het maken van een instructiefilmpje

Heb jij interesse om een instructiefilmpje te laten maken? Animatiestudio Fris is gespecialiseerd in dit soort video’s en kan je allicht helpen. Neem vooral contact met ons op als je vragen hebt of geïnteresseerd bent in een instructiefilmpje. We denken graag met je mee! Je kunt je ook aanmelden voor een gratis brainstormsessie via deze link.

Deze instructievideo maakte we bijvoorbeeld eerder voor de provincie Noord-Brabant:

Hoe maak je een instructiefilmpje?

Een animatievideo maken lijkt soms een groot en ingewikkeld proces. Wat doen die mensen nou eigenlijk achter de schermen? We leggen het uit. Want het hoeft helemaal niet vaag en ingewikkeld te zijn. Bij animatiestudio Fris delen we ons proces op in zeven heldere stappen. Zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Die stappen zien er zo uit:

Hoe lang duurt het om een instructiefilmpje te maken?

Wij garanderen een helder en duidelijk proces. Dat in zijn totaliteit ongeveer vier tot zes weken duurt. Als je een spoedvraag hebt, kunnen we altijd in overleg kijken wat er mogelijk is. De moeite waard. Want je kunt je animatievideo perfect inzetten voor diverse marketingdoeleinden, interne communicatie of presentaties. We denken graag met je mee over een slimme verspreidingsstrategie. 

Geen verrassingen achteraf 

Wij houden van verrassingen, maar alleen als het gaat om creativiteit en gave ideeën. We vinden het heel belangrijk dat onze klanten niet voor verrassingen komen te staan als het gaat om prijs. Daarom werken we met een vaste pakketprijs per geanimeerde minuut, zodat je van te voren precies weet hoeveel je waarvoor betaalt. Bij die prijs is alles bij inbegrepen: een brainstormsessie, de inhuur van de stemacteur, het animeren, feedbackrondes en een ondertitelde versie.

Tjsa, en waar voor je geld. Dat is toch waar het om draait. Maar wat zijn nou de kosten van een bewegende animatie maken? Bij ons krijg je een prachtige animatie voor een goede prijs. Wij rammelen niet voor een spotprijs in een week een standaard video in elkaar, maar werken ook niet maanden met een team aan onbetaalbare productie. Wij maken met veel liefde en aandacht een op maat gemaakte animatievideo. Zo laat je een animatie filmpje maken dat direct binnenkomt bij jouw doelgroep.

De meest voorkomende soorten animatievideo

Je hebt animatievideo’s natuurlijk in allerlei soorten en maten. Niet alleen kun je eindeloos variëren in stijl. Je hebt ook enorm veel verschillende soorten animatie video’s. We benoemen in dit artikel de bekendste animatie stijlen. Zoals whiteboard animatie, explanimation, 2D-animatie en 3D-animatie.

Een geanimeerd instructiefilmpje zou ook een ideale vorm zijn voor bijvoorbeeld een filmpje handen wassen in de zorg of een video van een protocol rivm handen wassen.