Je hebt animatievideo’s natuurlijk in allerlei soorten en maten. Niet alleen kun je eindeloos variëren in stijl. Je hebt ook enorm veel verschillende soorten animatie video’s. We benoemen hieronder de bekendste animatie stijlen. Al zijn er nog veel meer te onderscheiden.
Welke soorten animatie video’s komen het meest voor?
2D-animatie
Dit is een traditionele animatiestijl waarbij personages en omgevingen worden gemaakt en geanimeerd in een tweedimensionaal vlak. Een 2D animatie kan zowel handgetekend als digitaal gemaakt zijn.
Vaak worden explainervideo’s in deze stijl gemaakt. Je kunt dan werken met een voice-over stem die het verhaal vertelt. En die ondersteund wordt door geanimeerde beelden. Of de video laat geanimeerde personages in beeld het verhaal uitspreken.
Bij 2D-animatie worden beelden gemaakt op een reeks opeenvolgende frames die snel achter elkaar worden afgespeeld, waardoor de illusie van beweging ontstaat. Elk frame bevat een afbeelding met kleine variaties ten opzichte van het vorige frame, waardoor de illusie van vloeiende beweging ontstaat wanneer de frames snel worden afgespeeld. Dit principe staat bekend als “frame-by-frame” of “traditional” animatie.
3D-animatie
In tegenstelling tot 2D-animatie creëert 3D-animatie driedimensionale virtuele objecten en omgevingen. Deze vorm wordt vaak gebruikt in films, games, reclame en technische visualisaties. 3D-animaties zijn een stuk kostbaarder om te laten maken dan 2D-animaties.
Bij 3D-animatie worden virtuele objecten gemaakt met behulp van computergraphics. Deze objecten bestaan uit geometrische vormen en structuren, die worden opgebouwd uit punten, lijnen en polygonen. Vervolgens worden deze objecten textuur, kleur en andere visuele eigenschappen toegekend.
Met behulp van speciale softwareprogramma’s voor 3D-animatie kunnen animators deze virtuele objecten manipuleren en animeren. Ze kunnen de positie, de schaal en de rotatie van objecten aanpassen, evenals de beweging van personages en camera’s. Deze animaties worden berekend op basis van complexe algoritmen en technieken, zoals keyframe-animatie, skeletal animation en physics-based simulation.
Whiteboard Animatie
Een whiteboard animatie, ook wel bekend als een “whiteboard video” of “handgetekende animatie”, is een specifiek type animatievideo waarin het lijkt alsof tekeningen op een wit bord worden gemaakt terwijl je ze bekijkt. Deze video’s zijn meestal voorzien van een voice-over die de kijker door het verhaal, de uitleg of de presentatie leidt.
Time-lapse-effect
In een whiteboard animatie wordt de video opgebouwd door middel van een time-lapse-effect, waarbij de tekeningen stap voor stap verschijnen alsof ze ter plekke worden gemaakt. Het begint meestal met een leeg wit bord of een leeg vel papier, waarop de tekeningen in realtime worden getekend. Vaak wordt een zwarte stift gebruikt voor de tekeningen, waardoor het lijkt alsof ze rechtstreeks op het bord worden geschetst. Lees hier meer over whiteboard animatie.
Alleen hoeft een whiteboard animatie niet wit te zijn
Het klassieke beeld is dus dat een zwarte stift die tekent op een witte achtergrond. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt spelen met veel verschillende kleuren en vormen, zodat de video perfect bij je huisstijl past. Dat zie je ook in de video hierboven. Het leuke is dat je met gekleurde contrasten dingen er echt uit kan laten springen.
Sturen van de aandacht
Daarnaast wordt je als kijker als het ware meegenomen in het animatieproces. Je hebt een beetje het gevoel alsof je bij het maken bent. En je aandacht wordt heel gericht gestuurd naar dat wat getekend wordt. Je kunt de kijkrichting van de toeschouwer dus nog beter sturen dan bij andere animatievormen.
Infographic Animatie
Net als bij andere soorten animatie video’s, combineert deze vorm beweging en gegevensvisualisatie om complexe informatie op een leuke en laagdrempelige manier begrijpelijk over te dragen. Daar worden speels allerlei grafieken, diagrammen en iconen voor gebruikt.
We zijn als mensen namelijk veel beter in staat om beeld en geluid te verwerken dan tekst. Dat blijkt uit onderzoek. Beelden blijven velen malen beter plakken in onze hersenpan. We verwerken ze sneller en onthouden ze beter. Helemaal als de informatie, zoals vaak bij een infographic wat saaier en cijfermatig is.
Als mensen informatie tot zich nemen, weten ze daar drie dagen later gemiddeld nog maar tien procent van. Maar als er een relevante afbeelding bij staat, herinneren ze zich drie dagen later nog 65% van het verhaal. Maar liefst de helft van onze hersenen is op visuele verwerking gericht. Niet voor niks staren we in de bioscoop, in een tijd waarin we voortdurend afgeleid worden, moeiteloos twee uur met volle aandacht naar een scherm.
Instructievideo
Een geanimeerde instructievideo is een type animatievideo dat wordt gebruikt om stapsgewijs instructies te geven of complexe concepten te verduidelijken. Het combineert net als andere soorten animatie video’s visuele elementen, beweging, tekst en geluid om een proces eenvoudig en boeiend over te brengen.
Instructievideo’s worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het uitleggen van het gebruik van een product, het demonstreren van een proces, het trainen van medewerkers, het presenteren van procedures of het delen van handleidingen. Lees hier meer over het maken van instructievideo’s.
Meer weten?
Dit was een overzicht van de meest voorkomende soorten animatie video’s. Wil je meer weten over hoe jij jouw boodschap over kunt brengen via een animatie? Lees hier. Of wil je weten hoe het werkt om een animatievideo te laten maken? Lees dan hier verder.
Hier lees je hoeveel het kost om een animatievideo te laten maken bij Animatiestudio Fris. Of bekijk eerdere video’s die we maakten.
Meer weten over wie wij zijn? Kijk dan hier verder.
Wat kost het om een explanimation te maken bij Animatiestudio Fris?
Allemaal leuk en aardig. Maar wat kost het om een explanimation te laten maken? Bij ons krijg je een prachtige animatie voor een goede prijs. Wij rammelen niet voor een spotprijs in een week een standaard video in elkaar, maar werken ook niet maanden met een team aan onbetaalbare productie. Wij maken met veel liefde en aandacht een op maat gemaakte animatievideo. Zo laat je een animatie filmpje maken dat direct binnenkomt bij jouw doelgroep.
Geen verrassingen achteraf
Wij houden van verrassingen, maar alleen als het gaat om creativiteit en gave ideeën. We vinden het heel belangrijk dat onze klanten niet voor verrassingen komen te staan als het gaat om prijs. Daarom werken we met een vaste pakketprijs per geanimeerde minuut, zodat je van te voren precies weet hoeveel je waarvoor betaalt. Bij die prijs is alles bij inbegrepen: een brainstormsessie, de inhuur van de stemacteur, het animeren, feedbackrondes en een ondertitelde versie.